Muay thai aloittelijoille

Thaimaan kansallisurheilulaji, thainyrkkeily eli viralliselta nimeltään muay thai on lihaskuntoa, kestävyyttä ja voimaa kehittävä pystyottelulaji. Sen monipuolisiin tekniikoihin kuuluvat pystypainin lisäksi erilaiset potkut ja polvipotkut, lyönnit ja kyynärpäälyönnit sekä kiinniotto- ja puolustustekniikat. Muay thai on fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia vaativa kamppailulaji, jossa tarvitaan taidon ja tekniikan lisäksi myös taktiikkaa.Muay thaita harjoitellaan monipuolisesti ja siitä onkin kehittynyt erittäin suosittu kuntoilun muoto myös harrastajille, jotka eivät tähtää kilpailuihin. Aloittelijan kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä oman alueensa viralliseen muay thai -jäsenseuraan, jotka on listattu Suomen Muay thai -liiton sivuilla ja joita löytyy kaikista suurimmista kaupungeista. Muay thai sopii lajina niin nuorille kuin vanhemmillekin. Kaikille ikäryhmille löytyy kursseja myös aloittelijoille.

Aloittelijan varusteet

Aloittelijan ensivarusteiksi riittävät normaalit sisäliikuntavaatteet unohtamatta hikipyyhettä ja vesipulloa. Kenkiä ei tarvita, sillä lajia harrastetaan avojaloin. Alkeiden jälkeen harjoittelussa siirrytään enemmän paritekniikkaan, jolloin harjoituksissa tarvitaan jo hanskoja ja erilaisia suojia, ettei loukkaantumisia pääse sattumaan. Tärkeimpiä ovat sääri-, hammas- ja alasuojat sekä naisille että miehille. Yleensä seurat suosittelevat myös pääsuojia ja käsisiteitä hanskojen lisäksi. Lajinomaiset väljät shortsit ovat tarpeen varsinkin potkuharjoituksissa, sillä liian tiukat housut liimautuvat ihoon ja haittaavat harjoittelua. Kuten jokaisessa urheilulajissa, myös muay thaissa voi sattua vahinkoja ja siksi seurat edellyttävät, että jokainen harrastaja hankkii itselleen lisenssin. Voit valita vakuutuksettoman harrastajalisenssin tai vakuutuksellisen thainyrkkeilylisenssin. Vaihtoehdot ja hinnat löytyvät Suomen Muay thai -liiton sivuilta ja lisenssi ostetaan Suomisportin kautta.

Treenivaatteiden valinta

Muay thaista tulee helposti elämäntapa jo senkin vuoksi, että treeneissä kuluu usein ainakin pari-kolme iltaa viikossa. Hien pintaan nostavassa urheilulajissa onkin tärkeää, että treenivaatteet ovat aina puhtaina ja siistinä harjoituksiin lähtiessä. Helpoiten se onnistuu, jos on treenejä varten oma treenikassi, joka pitää kaiken järjestyksessä erottaen puhtaat vaatteet hikisistä ja, jonne mahtuu myös pyyhe sekä muut pesuvarusteet. Treenivaatteiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota varsinkin harrastuksen edetessä pidemmälle. Vaatteiden materiaalit ja kestävyys sekä tekniset ominaisuudet ovat tärkeitä, sillä materiaalien on hengitettävä ja siirrettävä harjoituksissa syntyvä hiki ihon pinnasta pois treenauksen aikana. Vaatteiden on myös kestettävä käyttöä ja hankausta, eikä vaate saa rajoittaa kehon liikeratoja esimerkiksi potkuharjoituksissa.