Amirkhanin jalanjäljissä

Mitä sinä näet, kun katsot MMA ottelijaa? Näppärät jalat, lihaksikkaan, kepeästi liikkuvan kehon, tarkat aistit ja tuiman katseen. Kepeästi liikkuvan ottelijan taustalla on kymmeniä tuhansia harjoitustunteja ja treenisalilla vietettyjä päiviä. MMA on lyhenne sanoista Mixed Martial Arts, suomalaisittain puhutaan yleisemmin vapaaottelusta.

Lajia sanotaan myös maailman nopeiden kasvavaksi urheilulajiksi. Hyväksi vapaapainijaksi tullaan harjoitellemalla ja harjoittelemalla vielä lisää. Vaikka otteluerä kestää enintään viisi minuuttia, aika on ottelijalle pitkä ja vaatii kovaa fyysistä kuntoa. Laji on kuitenkin ennen kaikkea tekniikkalaji, eikä pelkkä fyysinen kunto riitä peittoamaan vastustajaa.

Kenelle laji sopii?

Jos olet valmis kurinalaiseen elämään, kovaan harjoitteluun ja sinulla riittää kunnianhimoa, MMA on sinua varten. Laji ei ole heikkohermoisille, sillä loukkaantumisia sattuu. Kamppailulajitausta on plussaa, mutta ei välttämätön. Vapaaottelussa yhdistyy eri kamppailulajeista tutut liikesarjat, joiden omaksumista helpottaa, mikäli olet harrastanut aiemmin esim. lukkopainia, brasilialaista jujutsua tai thainyrkkeilyä. Treenaamisen keskiössä on erityisesti näppärä jalkatyöskentely, erilaiset potkut ja lyönnit sekä pysty- että mattopaini. Lajista voisikin sanoa, että se on enemmän elämäntapa kuin harrastus. Se vaatii loputonta halua kehittyä paremmaksi ottelijaksi.

Suomalaista menestystä maailmalla

Vastustajan heikkouksien löytäminen ja niihin nopea reagointi on avain menestykseen. Lajissa on maailmanlaajuisesti pärjännyt loistavasti Amirkhanin lisäksi myös mm. suomalainen Teemu Packálen, joka on niittänyt mainetta maailman painikentillä. Liikelahjojen laaja valikoima verkossa mahdollistaa vapaaotteluseurojen näkymisen myös treenisalien ulkopuolella.